Συνέντευξη της εικαστικού Φαρίντας Ελ Γκαζάρ

Έμπνευση, Συνεντεύξεις | 28.07.2017

Η εικαστικός Farida El Gazzar μιλάει στη Σοφία Πολίτου και στο NAKAS BOOK HOUSE για την εικονογράφηση του “Πρίγκιπα με τα τρία πεπρωμένα”:

Κυρία Ελ Γκαζάρ, περιγράψτε μας τα συναισθήματα που γεννιούνται μέσα από την εικονογράφηση ενός παιδικού βιβλίου.

Για να αντλήσω ιδέες και έμπνευση για τον Πρίγκιπα με τα τρία πεπρωμένα, μελέτησα εικόνες από αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες και τεχνουργήματα που βρίσκονται σε αρχαίους ναούς και μουσεία. Τύπωσα και κρέμασα πολλές από τις εικόνες αυτές στον τοίχο, ώστε να τις αφομοιώσω και να μπορέσω να εισέλθω στον κόσμο αυτό, να φανταστώ πώς θα ήταν να ξαναζωντάνευα τη ζωή τότε. Με αντίστοιχο τρόπο φανταζόμουν πως θα έμπαινε κι ένα μικρό παιδί στον κόσμο των Φαραώ. Ήθελα να δοκιμάσω να ζωντανέψω αυτόν τον κόσμο όπως νομίζω ότι θα έκανε ένα παιδί.

Σας συναντούμε στην εικονογράφηση του βιβλίου Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα, της νέας σειράς των εκδόσεων Μάρτης “Αρχαία αιγυπτιακά παραμύθια”. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συνεργασία αυτή και για το περιεχόμενο του βιβλίου.

Η εικονογράφηση του Πρίγκιπα με τα τρία πεπρωμένα προέκυψε μέσα από συνεργασία και συζητήσεις με τους συγγραφείς και τους εκδότες του βιβλίου, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε η γραπτή λέξη να απεικονιστεί με εικόνες. Συναντιόμασταν όλοι μαζί τακτικά καθώς η παραγωγή του βιβλίου προχωρούσε.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι η πορεία ενός ζωγράφου/εικονογράφου στον χώρο των ελληνικών εκδόσεων; Το ταλέντο αρκεί για να ξεχωρίσει το έργο και ο δημιουργός στις μέρες μας;

Θέλω να πιστεύω πως όταν επιλέγω να αναλάβω ένα έργο θα υπάρξει ένα είδος πρόκλησης. Η πρόκληση για μένα εδώ ήταν να προσελκύσω το νεότερο κοινό. Θεωρώ την οπτική των παιδιών, όσον αφορά το πώς θα μελετήσουν, θα απορροφήσουν και θα αντιληφθούν τις εικόνες, ως έναν ζωτικό παράγοντα που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ώστε το έργο να είναι επιτυχημένο. Επιπλέον εκτιμώ την ανοιχτή προσέγγιση από πλευράς των εκδοτών οι οποίοι επιθυμούν για τη δημιουργία ενός παιδικού βιβλίου να συνεργαστούν με έναν καλλιτέχνη που δημιουργεί έργα ζωγραφικής. Ναι, φυσικά, το ταλέντο είναι σημαντικό, αλλά δεν αρκεί για να υποστηρίξει ένα έργο. Όταν μια προσπάθεια είναι πρωτότυπη, σίγουρα λαμβάνεται υπόψη και αναγνωρίζεται.

Ετοιμάζετε κάποιο νέο έργο τώρα; Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τα μελλοντικά σας σχέδια;

Οι σκέψεις για νέα πρότζεκτ δεν σταματούν ποτέ, καθώς πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία παραγωγής ιδεών. Οι ιδέες γεννούν νέες  ιδέες, εφόσον φυσικά υπάρχει διαθέσιμος χρόνος και καθαρός νους.

Πού μπορούμε να σας συναντήσουμε;

Η βάση μου είναι στην Αθήνα όπου διδάσκω εικαστικά ενώ παράλληλα συνεργάζομαι με την γκαλερί Kalfayan στο Κολωνάκι.

 

 

Διαβάστε τη συνέντευξη στη σελίδα του Nakas Book House εδώ.

« Συνέντευξη: Η Εύη Παπαδοπούλου & ο Βασίλης Χρυσικόπουλος στην Κόκκινη Αλεπού
Ο μαγικός κόσμος της Isol! »